Verslag van Microsoft Ignite 2017

Caase.com deelenemer Microsoft Ignite 2017

Verslag van Microsoft Ignite 2017

Deze week vond Microsoft Ignite 2017 plaats in Orlando Florida. Drie Caase.com cloud specialisten namen deel aan deze grootse technologieconventie en hier is hun belangrijkste nieuws.

Azure
Op het gebied van management van virtuele machines zijn er een 3- tal nieuwe features aangekondigd, die vanaf nu in preview zijn;
• (geautomatiseerd) patchmanagement voor zowel Azure virtuele machines als machines on-premises. Met deze optie is het mogelijk om servers te voorzien van de laatste Windows update zonder hiervoor in te loggen op de machine. Updates zijn in te plannen zodat deze volgens een automatisch schema worden voorzien van updates. Tevens is er een mogelijkheid om een overzicht te creëren van het patchlevel van servers. Hierin wordt aangegeven welke servers, welke updates nog missen. Indien een bedrijf een VPN verbinding heeft tussen Azure en het on-premises datacenter, is het tevens mogelijk om on-premises machines te voorzien van patches
• Change tracking. Deze feature geeft per virtuele machine weer wat de wijzigingen zijn geweest op deze machine. Er is tot in detail te zien wat er precies veranderd is (registry keys, updates, files). Dit moet het troubleshoot proces bij problemen vergemakkelijken.
• DR Improvements. Het is met deze functie mogelijk om disaster recovery in te richten zonder dat hiervoor een vault benodigd is. Deze wordt direct aangemaakt zodra disaster recovery wordt geconfigureerd vanaf de machine.

Skype for Business naar Microsoft Teams
Microsoft heeft tijdens Microsoft Ignite bevestigd dat er een overgang gaat plaatsvinden waarbij Skype for Business vervangen wordt door Microsoft Teams.
Skype for Business wordt Microsoft TeamsMicrosoft heeft twee back-ends voor deze clients. De Skype for Business infra en de Teams infra met beide unieke eigenschappen. De Teams infra draait op dezelfde basis als de consumentenversie van Skype. Microsoft noemt dit “A new, modern infrastructure for enterprise grade voice and video communications”. Ze kunnen hierop innoveren en snel nieuwe mogelijkheden beschikbaar maken.
Teams ondersteund op dit moment alleen nog audio en video oproepen, maar de komende maanden worden er nieuwe functionaliteiten beschikbaar gesteld zoals, PSTN bellen, in de wacht zetten, doorschakelen en voicemailberichten. Voorlopig blijven beide clients nog naast elkaar draaien, zodat “een klant” zelf kan kiezen wanneer hij de overstap gaat maken. De verwachting is dat Teams qua functionaliteit gelijk (of beter) gaat zijn aan Skype for Business rond midden / achter in 2018.

SharePoint Customizations
In het verleden kon SharePoint tot in de puntjes aangepast worden aan de wensen van de klant. Met de komst van de moderne UI (user interface) was die mogelijkheid verdwenen. Gelukkig is het sinds twee weken al mogelijk om ‘extentions’ toe te voegen, waarmee met bijvoorbeeld lijstweergaven aanpassingen gemaakt kunnen worden. Zeer binnenkort kunnen ook weer de formulierweergave van lijstitems aanpast worden. Door PowerApps in SharePoint te gebruiken kunnen we met een op PowerPoint lijkende GUI de invoer en weergave formulieren volledig aanpassen en vormgeven. Hiermee kan Caase.com (dus) weer volledig voldoen aan alle wensen van klanten en SharePoint omtoveren tot een zeer uitgebreid en volledig ‘branded’ platform.
Daarnaast is ook de Graph API uitgebreid met veel SharePoint functies, waaronder de mogelijkheid om lijstitems op te halen, wijzigen of toevoegen. De integratie met alle Office applicaties wordt daarmee een stuk uitgebreider en in combinatie met de Office APIs kunnen platform onafhankelijke plugins gemaakt worden die werken in zowel Word/Excel Online als de desktop/mobile clients. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om in Outlook een plugin beschikbaar te stellen waarmee de gebruiker zeer eenvoudig kan zoeken in de voor hem/haar relevante documenten en deze kan toevoegen aan een email bestand.

Remote Desktop Services
Microsoft heeft bekend gemaakt dat vanaf volgend voorjaar een “modern” versie van RDS gaat komen. Deze is gebaseerd op Platform As A Service (PAAS) en zal volledig draaien op webapplicaties. Voor u goed om te weten dat deze RDS oplossing door Microsoft gebouwd is met goede ideeën, hulp en technische input van Caase.com engineers! Iets om trots op te zijn om tijdens Ignite terug te zien.

Het komt er in het kort op neer dat er geen virtuele machines meer nodig zijn om de “RDS rollen” te ondersteunen. Deze draaien als “service” binnen Azure. De applicaties worden in de nieuwe architectuur nog steeds aangeboden op zogenaamde RDS Hosts, maar de communicatie tussen de rollen en de host gaat veranderen. Tevens gaat Microsoft diagnostische informatie beschikbaar stellen zodat er beter en makkelijker troubleshooting plaats kan vinden. De naam van de “nieuwe” RDS infrastructuur is RDmi en ondersteund ook volledige 2-factor authenticatie door middel van Azure AD.
Tevens is de nieuwe HTML5 webclient “officieel” aangekondigd. Deze webclient zal beschikbaar komen via de Windows 10 Fall (i.e. najaars-) update van 2018. Caase.com krijgt al eerder te toegang tot deze nieuwe webclient om zo vroegtijdig te testen en feedback te geven.
De laatste aankondiging in de reeks van Remote Desktop Services betrof de nieuwe RDP client voor Windows 10, MAC os, IOS en Android. Deze client levert een betere gebruikerservaring en maakt het eindelijk mogelijk om RDP verbindingen op meerdere schermen te tonen.SharePoint en One Drive
Voor OneDrive zijn de belangrijkste nieuw aangekondigde functionaliteiten onder andere nieuwe kortere URLs voor het delen van documenten, zien wie wanneer een document heeft bekeken of bewerkt en natuurlijk het nieuwe secure sharing. Bij secure sharing kan een document wat buiten de organisatie gedeeld wordt niet meer zo maar door iedereen met de URL worden bekeken. Microsoft ignite SharePoint OneDrive Caase.com updateWanneer de lezer geen SharePoint (external) user is, ontvangt deze persoon op de email waarmee hij of zij is uitgenodigd een eenmalig bruikbare key om het document te openen. Zo kunnen klanten (… met het delen van gevoelige informatie) er zeker van zijn dat documenten niet door Jan en Alleman gelezen worden, maar alleen door de persoon met het uitgenodigde emailadres. Daarnaast komt er binnenkort een self-service portal waarmee een gebruiker een restore kan uitvoeren van alle documenten in zijn of haar OneDrive van voor een geselecteerd moment in de laatste 30 dagen. Dit is natuurlijk heel krachtig bij bijvoorbeeld ransomeware via een cryptolocker.
De wijzigingen in SharePoint waren gericht op de Modern UI en de integratie met PowerApps & Flow. Voor gebruikers is met name interessant dat het straks mogelijk is om binnen search documenten snel in te kijken, deze search nog intelligenter wordt via search scopes en dat je straks in afbeeldingen kan zoeken d.m.v. text recognition (!). Daarnaast komt er een nieuw admin panel wat de huidige central admin van SharePoint gaat vervangen. Ook is Microsoft heel hard bezig met een nieuwe manier om sites gemakkelijk door gebruikers te laten maken met vooraf gedefinieerde templates. Dit klinkt je misschien bekend in de oren; wij als Caase com hebben hier in januari een App voor ontwikkeld die dit al doet. Komende maand zal dit door dus ook in SharePoint beschikbaar worden gesteld voor Modern Team of Collaboration sites.

Nick Visser
Judith Steijne
Stefan Nordkamp

Geen reactie's

Geef een reactie

logo-caase