Lokale overheid onterecht bang voor publieke cloud

Lokale overheid onterecht bang voor publieke cloud

Enschede, 1 november 2016 – Uit gesprekken die Microsoft Nederland en Caase.com voerden met lokale overheden blijkt dat zij nog steeds angst hebben voor de publieke cloud. Budgetten staan onder druk en burgers en ondernemers hebben in toenemende mate behoefte aan veilige digitale diensten van de lokale overheid. De publieke cloud kan voor beide pijnpunten een oplossing zijn. Tegelijk vinden veel informatiemanagers bij de lokale overheid de publieke cloud een valkuil; overheidsinformatie zou in de publieke cloud niet veilig zijn. De onthullingen van WikiLeaks en Edward Snowden onderschrijven dit gevoel. Is deze vraag over de veiligheid terecht?

Innovatie
‘Veiligheid is een erg belangrijk aspect voor lokale overheden, wij hebben aangetoond dat de publieke Cloud van Microsoft beter beveiligd is dan de huidige IT omgeving van lokale overheden’, gaat Victor-Jan Leurs, CEO van Caase.com van start. ‘Tegelijk ervaren diezelfde lokale overheden de druk om hun diensten aan burgers en ondernemers uit te breiden. Digitale diensten die beschikbaar zijn via het internet nemen hand over hand toe. Vanwege de angst voor datalekken zien we dat veel overheden alles in eigen hand willen houden en zelf organiseren. Het gevolg is dat innovatie daardoor vaak stroperig wordt en de overheden niet in staat blijken om snel de diensten te introduceren die zo hard nodig zijn.’
Volgens Leurs speelt daarbij nog een tweede belangrijke factor mee en dat zijn de al tijden slinkende IT budgetten bij de overheid. Gebruik maken van de publieke cloud zou deze overheden helpen om met minder geld meer en sneller te realiseren.

Snowden effect
Uit de gesprekken met informatie en IT managers blijkt dat veel van hen bang zijn voor datalekken. Inmiddels staat dit bekend als ‘het Snowden effect’. Edward Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA, publiceerde veel geheime informatie.
Victor-Jan Leurs: ‘Dit is natuurlijk niet hetzelfde, maar de angst is de gemene deler. Snowden stal informatie van binnenuit. Maar daaruit bleek wel dat overheden veel meer over burgers en bedrijven weten dan zij voorheen toegaven. Dit voedt de angst dat vreemde mogendheden, zoals criminelen, zonder veel moeite bij gevoelige informatie kunnen.’
Volgens Leurs gaan overheden er ten onrechte vanuit dat wanneer je privacygevoelige informatie, zoals informatie over inwoners van een gemeente, in de publieke cloud plaatst die redelijk eenvoudig gestolen kunnen worden. Dat blijkt een groot misverstand wanneer we kijken naar de publieke clouddiensten van Microsoft. Zij heeft de beste beveiligde datacenters. Zelfs zo veilig dat De Nederlandsche Bank de Microsoft cloud heeft goedgekeurd om te gebruiken binnen financiële instellingen. Data uit de EU staat absoluut binnen de EU en de Amerikaanse overheid kan daar niet zomaar bij. Net zoals instellingen en overheden binnen de EU daar niet zomaar bijkomen. Om informatie los te peuteren is gewoon een gerechtelijk bevel nodig, net zoals wanneer de informatie op een server binnen het gemeentehuis staat. Daarnaast is de beveiliging en encryptie van data bij Microsoft op een veel hoger niveau geregeld dan dat lokale overheden dit zelf kunnen.

Meer weten over hoe de Microsoft cloud (lokale) overheden helpt meer te bereiken met minder inspanning? Praat dan eens met de cloud specialisten van Nederland: Caase.com.

 

Geen reactie's

Geef een reactie

logo-caase