Meer cloud computing dichterbij, minder milieubelasting

datacenter innovation microsoft

Meer cloud computing dichterbij, minder milieubelasting

Met de snel toenemende digitalisering, zowel bij consumenten als bedrijven, groeit de vraag naar cloud computing explosief. Bijna maandelijks openen grote en wereldwijd opererende cloud serviceproviders als Amazon, Google en Microsoft nieuwe datacenters. Datacenters die stuk voor stuk heel veel stroom verbruiken, voor het voeden van de apparatuur, maar tegelijk om al die apparatuur koel te houden. Bijna alle datacenter providers proberen daarvoor zoveel mogelijk groene stroom te gebruiken; voornamelijk zonne-energie en windenergie. Maar nu is er de volgende stap en Microsoft is pionier: een datacenter onder water.

microsoft innovation submarine datacenter scotlandDichterbij betekent meer mogelijkheden
Ongeveer de helft van de wereldbevolking leeft op slechts 150 km van een kustlijn. Historische handelsrelaties over zee, de visserij en eenvoudige bereikbaarheid (per boot) – over honderden jaren – zorgen voor dit logische gevolg. Cloud- en internetdiensten naar die kustregio’s aanbieden over honderden kilometers glasvezelkabel over land is dan niet logisch. Waarom geen datacenters dicht aan de kust? Niet op land, maar in het water? Maak kennis met een gek idee: Microsoft Project Natick, ’s werelds eerste compacte datacenter op de boden van de zee voor de kust van Schotland.
Wanneer aanbieders van cloud computing hun diensten kunnen aanbieden via slechts één internetknooppunt in plaats van meerdere komt dat direct ten goede aan de prestaties. Gebruikers kunnen sneller surfen over het internet, kunnen informatie sneller opzoeken, maar tegelijk in full HD – of in de toekomst 4K hoge resolutie video vergaderen. Nieuw toepassingen als kunstmatige intelligentie (AI) en sensortechnologie met aan het internet verbonden, onbeheerde apparaten (IoT) komen sneller binnen handbereik.

microsoft natick lights-out zero maintenance datacenterGeen onderhoud
Het 12 meter lange cilindervormige datacenter bevat in totaal bijna 900 servers. Standaard servers van hoge kwaliteit zodat nagenoeg geen onderhoud nodig is. Na het afzinken van het datacenter en het aankoppelen van de glasvezel- en stroomkabel heeft Microsoft er vijf jaar geen omkijken naar.

Minder milieubelasting
Het ‘onderwaterdatacenter’ verbruikt significant minder energie (240 kW) dan conventionele datacenters op land. Deels komt dit door de koeling van het zeewater. De energie die het datacenter verbruikt wordt bij deze proefopstelling onder andere geleverd door een uiterst moderne energiecentrale die groene stroom haalt uit getijdestromen en de beweging van golven.

De toekomst?
Heeft het duurzame datacenter op de boden van de oceaan de toekomst? Alleen de toekomst zal het leren. Onderzoekers van Microsoft werken intensief samen met marine-biologen, energiedeskundigen en vele andere mensen en instituten. Alleen door een gezamenlijke inspanning is innovatie mogelijk. Die innovatie is bovendien noodzakelijk, want wanneer we met zijn allen door zouden gaan met traditionele datacenters op land zijn we zeer binnenkort door de energievoorraad heen.

Lees alles over dit bijzondere onderzoekstraject op de website van project Natick. Meer weten over innovatieve cloud toepassingen? Praat eens met de specialisten.

Geen reactie's

Geef een reactie

logo-caase