Komt research nu eindelijk in het IT budget?

IT budget innovatie onderzoek

Komt research nu eindelijk in het IT budget?

Voor de meeste ICT managers en CIO’s start binnenkort de budgetteringsronde. Dat betekent maar liefst anderhalf jaar vooruitkijken naar de uitgaven tot eind 2017, een uitgewerkte strategie klaar hebben en dit vertalen naar een financieel overzicht. Dit roept vaak meer vragen op dan dat het zekerheid geeft. Want heeft u al enig idee hoe uw datacenter er over anderhalf jaar uitziet? Weet u helemaal zeker dat de ontwikkeling binnen Business Intelligence (BI) niet zo snel gaan? Of juist wel en daarmee uw business kan gaan ondersteunen? En is de manier hoe u intern samenwerkt en kennis deelt nog vooruitstrevend genoeg zodat u hier niet in hoeft te investeren? Zomaar een paar vragen waar veel budgethouders mee worstelen. Vragen die tegelijk enorme onzekerheden zijn in elke branche. Deze onzekerheden vragen om kortere budgetrondes, maar tegelijk vooral meer geld voor onderzoek.
Maar juist de kosten voor vooronderzoek zien we niet vaak terug in de begrotingen. Eigenlijk is dat heel vreemd. Neem nu de architectenbranche. Daar  is het model om kosten te berekenen voor het leggen van een goede fundering ingeburgerd. Voordat er slechts één enkele steen is gelegd betaalt de klant voor het in kaart brengen van de huidige situatie, het schetsonderwerp, het voorontwerp en het definitieve ontwerp. Architecten en klanten van architecten doen dit om op die manier een nauwkeurige bandbreedte van en goed inzicht in de te verwachten kosten te krijgen. Dat is begroten en op deze manier uitgevoerd zal de begroting vaker kloppen met de werkelijkheid. Vreemd dat dit binnen de IT niet gangbaar is, toch?

Microsoft gaat in een sneltreinvaart nieuwe functionaliteiten en nieuwe applicaties op de markt brengen. De vraag die organisaties zich steeds vaker gaan stellen is: ‘Gaat deze applicatie waarde toevoegen aan onze business? Wat wil ik met deze applicatie, en wat gaat het mij kosten?’ De feitelijke vraag zou moeten zijn: Wat gaat het mijn business opleveren? Tegelijk constateren we dat die vraag nu niet altijd te beantwoorden is zonder tijd, geld en energie te steken in vooronderzoek. Investeren organisaties wel in vooronderzoek en het blijkt dat de nieuwe technologie de business niet vooruit helpt (dus het antwoord is platgeslagen ‘nee’), dan is het onderzoek des te waardevoller.

Voor veel bedrijven is zo’n vooronderzoek betrekkelijk nieuw. Geld en tijd vrijmaken om echt research te doen. Het is tegelijk wel slim; hoe vaak wordt een Proof of Concept niet vroegtijdig stopgezet? Of we zien het alternatief: een gekozen en deels geïmplementeerde oplossing doorvoeren omdat er nou eenmaal al een eerste investering is gedaan? Dat is pas geld weggooien, desinvesteren zelfs.
Daarom doe ik een publiekelijke oproep aan alle CIO’s en IT managers: reserveer een kleine, of liever een iets grotere post voor research en innovatie in uw komende IT begroting. Het is geld waar u helemaal niks voor terugkrijgt. Toch? Of misschien toch wel …..

Erwin Nederlof
Caase.com

Geen reactie's

Geef een reactie

logo-caase