Het kan! Werken zoals jij wilt

Plaats onafhankelijk werken

Het kan! Werken zoals jij wilt

Het mooie weer komt er weer aan. Het zorgt er bij mij voor dat ik met nog meer tegenzin `s ochtends in de file sta en echt geen zin heb in meetings in veelal donkere vergaderruimtes. Terwijl het verkeer voortkruipt komt de term ‘plaats onafhankelijk werken’ bovendrijven. Aansluitend wordt het ‘drijven’, als in ‘drijven in een zwembad’. Hoe mooi zou die combinatie zijn? Tijd voor de proef op de som.

Op naar de zon
Een last-minute website bood een aantal bestemmingen die binnen een paar uur vliegen bereikbaar zijn. Goede WiFi en mooi weer waren eigenlijk de enige voorwaarden die ik kon bedenken. Zes tientjes verder en een paar uur vliegen later kwam ik aan in Rabat (Marokko). Het is hier negen maanden per jaar mooi weer, veel cultuur, goed eten en wanneer je een beetje Frans spreekt heeft deze plek eigenlijk geen nadelen.
Zodra de zon opkomt begint hier het leven, bovendien is het een uur vroeger dan in Nederland. Op het dakterras van mijn Riad, middenin de Medina, serveert men mij een vroeg ontbijt. Intussen meld ik mij aan op mijn zakelijke Microsoft Office365 omgeving. De snelheid van de verbinding valt mij zeker niet tegen. Terwijl ik geniet van zon en ontbijt werk ik mijn gedeelte van een gezamenlijk rapport uit. Via de voordelen van SharePoint online met geïntegreerde Office applicaties met automatisch versiebeheer zien mijn collega’s straks precies wat ik gewijzigd heb en kunnen zij direct verder zodra hun werkdag begint. Het plaats onafhankelijk werken begint me nu al te bevallen.

Skype for Holiday
Na wat zakelijke telefoontjes, een offline offerte maken en het wegwerken van achterstallige e-mail heb ik om 10 uur er eigenlijk al een halve dag opzitten. Tijd om de zinnen te verzetten. Ik besluit de markt op te gaan en daarna wat te relaxen bij het zwembad. Om een uur chat ik via mijn telefoon even mijn collega of hij klaar is om de virtuele afspraak met een klant in te gaan. We nemen het doel van de afspraak door en starten dan de conference call via Skype for Business. Ik merk dat ik meteen weer op scherp sta. Ik voel de verantwoordelijkheid om te laten zien dat ik hier niet niks aan het doen ben. Tegelijk is mijn hoofd leeg van alle drukte die er normaal hoort bij zulke gesprekken. Ik moet op de rem staan om mijn verhalen over de toekomstvisie van Microsoft niet te rooskleurig en fantasierijk te maken. Ik besluit mijn scherm te delen. Zo kunnen we gezamenlijk het rapport direct vanuit de projectsite in SharePoint openen en delen. Zowel de klant, mijn collega en ik kunnen waar nodig aanpassingen aanbrengen en je kunt op een later moment zien wie wat heeft aangepast. Het is één van de manieren die het werken op afstand erg prettig en productief maakt.
Met een simpel handgebaar bestel ik bij mijn inmiddels vast ober nog een Marokkaanse thee en zak net iets verder weg in de loungebank. Omdat de non verbale communicatie vervalt, kunnen we ons beter richten op de inhoud van het gesprek. Ik merk dat minder frequent maar kwalitatief beter contact voor dit doel veel effectiever werkt.

Rabat Medina by Printerest

Rabat Medina by Printerest

Locatie delen
Als ik tegen het einde van de middag vanaf een terrasje nog even inlog op Skype for Business besluit ik om mijn locatie te delen. Dat zien collega’s direct zien in hun Skype for Business Client. Dat is heel gebruikelijk om te voorkomen dat collega`s vragen of je op kantoor bent, of zonder te kijken binnen kantoor naar je op zoek gaan. “Morocco” zorgt natuurlijk voor een aantal ‘bepaalde’ reacties. Dat geeft mij mooi de gelegenheid om even op de hoogte gebracht te worden van alle nieuwtjes.

Worldwide Webinar
Na het uitstekende diner – wederom vanwege het mooie weer op het dakterras – volg ik aan het begin van de avond via Skype for Business nog een webinar over Security binnen de publieke cloud. Dit webinar wordt gegeven vanuit het Microsoft hoofdkantoor in Redmond USA en is zelfs via de Marokkaanse hotel-WiFi uitstekend te volgen. De belangrijkste punten uit het leerzame webinar deel ik met mijn collega’s via de social pagina van het nieuwe Teams binnen Microsoft Office365. Dan zijn mijn teamleden direct op de hoogte.

Plaats onafhankelijk werken
Om negen uur klap ik mijn Surface dicht, genoeg gewerkt voor vandaag. Tijdens een avondwandeling langs druk gebarende verkopers in de Medina van Rabat overdenk ik mijn dag. Ik denk terug aan het plaats onafhankelijk werken. De combinatie van werk en privé (en toch veel vakantiegevoel). Moderne technologie maakt het mogelijk om dit te doen. Hoe mooi is dat. Toch blijft fysiek contact met klanten en collega’s noodzakelijk. Dus jammer dat ik daarom over twee dagen al weer terug naar het druilerige Nederland moet. Maar des te mooier dat ik deze dagen kon werken én genieten.

Erwin Nederlof, Accountmanager Caase.com
Wil jij ook werken zoals jij wilt? Neem dan contact met mij op en ik help jouw organisatie dit te realiseren.

Geen reactie's

Geef een reactie

logo-caase