Azure: simpel! Maar waarom?

Microsoft Azure platform eenvoudig configureren

Azure: simpel! Maar waarom?

Voor mensen die nog nooit van Microsoft Azure gehoord hebben; In een notendop is Azure het platform van Microsoft waarop het mogelijk is om alle soorten IT dienstverlening aan medewerkers beschikbaar te stellen. Of dat nu is in de vorm van Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) of Software as a Service (SaaS), u mag kiezen! Alle soorten dienstverlening zijn met een aantal muisklikken te configureren. Ik weet, met deze beschrijving in een notendop doe ik het platform ernstig te kort. Microsoft Azure is zo veel meer …

IT Ecosysteem
Het ultieme doel van Microsoft is het creëren van een IT-ecosysteem waar alle IT dienstverlening aan een gebruiker op een centrale plek beschikbaar is. Het mag in de ideale wereld namelijk niet uitmaken waar de dienstverlening voor de gebruiker staat of vandaan komt. Het moet gewoon werken. Op dezelfde manier zoals gas, water en licht er gewoon altijd zijn.

Allemansvriend
Microsoft Azure is, zoals ze dat noemen, een allemansvriend. Op het platform is het namelijk mogelijk om gebruik te maken van diensten van derden waar Microsoft al verregaande samenwerking als partner mee heeft. Denk bijvoorbeeld aan het beveiligen en versimpelen van inloggen middels ADFS koppelingen. Met een paar simpele drukken op de knop is het voor een organisatie mogelijk applicaties te beveiligen met ADFS, zodat gebruikers met hun eigen organisatie gegevens kunnen inloggen. Daarbij maakt het niet uit of u deze applicaties in eigen huis draait of dat deze via een cloud dienst afgenomen worden. Doordat de gebruiker het organisatie account gebruikt is het voor de beheerder van deze accounts ook mogelijk om een account toegang te geven tot meerdere diensten. Maar ook met slechts één druk op de knop de toegang tot deze applicaties te blokkeren.

Extra capaciteit
Door de verregaande automatisering op Microsoft Azure is het mogelijk om IT dienstverlening volledig automatisch schaalbaar te maken. Met een paar simpele configuratie instellingen neemt Azure voor u het werk uit handen. Op het moment dat de gekozen dienst tegen de grenzen van de configuratie aanloopt zorgt Azure ervoor dat er tijdelijk extra capaciteit beschikbaar komt. Is de ergste drukte voorbij? Dan schakelt Azure weer terug naar de standaard dienstverlening. Het mooie van Microsoft Azure is dat het gebruik per minuut wordt afgerekend en u daarmee alleen betaald voor wat u daadwerkelijk gebruikt.

Niet investeren maar budgetteren
Microsoft maakt voor Azure gebruik van datacentra over de hele wereld die alle denkbare regio’s in de wereld ondersteunen. Op het moment dat uw organisatie IT dienstverlening beschikbaar moet stellen in bijvoorbeeld Amerika, met een aantal drukken op de knop regelt u dit. Daar tegenover staat dat wanneer u gevestigd bent binnen de Europese Unie, uw data en uw diensten uitsluitend draaien in de EU datacentra. U kunt er vanuit gaan dat Microsoft alle mogelijke middelen inzet om de beschikbaarheid van het platform tot het maximale te garanderen. Door uw IT dienstverlening naar Azure te verhuizen hoeft u niet zwaar te investeren in uw eigen datacentra. En een uitwijkmogelijkheid. En de aanschaf van hardware en software gebaseerd op piekbelasting. En ….
Voor een vast bedrag per maand bent u verzekerd van de laatste versies van besturingssystemen, beveiliging, licenties en ga zo maar door.

Goed voorbereid
Het besluit om naar de cloud te gaan is een ingrijpende keuze. Vaak bevindt uw organisatie zich op onontgonnen terrein. De kunst is om op een voor de organisatie weloverwogen keuze kennis te maken met de cloud. De keerzijde van de medaille is namelijk dat de hoeveelheid aan mogelijkheden op Azure de organisatie kunnen overdonderen. Met de cloud begin je niet zomaar. Er is een gedegen voorbereiding nodig die uw organisatie en met name uw medewerkers voorbereidt op de cloud. Wat dat betreft geldt er voor de cloud dezelfde regel als voor traditionele IT dienstverlening: zonder een goede voorbereiding geen goed product en daarmee ontevreden gebruikers.
Een goede start kan zijn om uw gratis Azure Workshop ter waarde van € 4.000 te boeken. De uitstekende start voor uw kennismaking met Microsoft Azure.

Nick Visser
Azure Architect bij Caase.com

Linkedin

Geen reactie's

Geef een reactie

logo-caase